Dogodki

Tedenski zazen

zazen

Ljubljana: BRANE – Sati joga center (City yoga) Ul. Jožeta Jame 12, četrtek od 18.30 do 20.00

Koper: DUŠAN – Zen center Koper, ”Ogrlica”, vhod avtošola GJD, sreda od 18.30 – 19.45.

V prostoru (zendo) se odvija zen meditacija (zazen) v okviru ohlapne japonske soto in korejske seon tradicije: 2 x 30 min sedeči zazen, vmes 10 min meditacije skozi počasno hojo – kinhin. V času kinhina se lahko zendo tudi zapušča ali vanj prihaja – wc ipd. V zendu se brez potrebe ne govori ali razpreda. Tako je omogočeno vsakomur, da skozi tišino prosto raziskuje pokrajine lastne biti in hkrati prosto izraža svoje sebstvo…

Zen meditacije se lahko udeleži vsakdo na lastno odgovornost, mladoletne osebe z dovoljenjem staršev. Za prvi obisk je potrebna najava: Brane (LJ) 041 725 846, Dušan 041 469 000. Zen praksa je brezplačna, prostovoljni prispevki niso moteči.

Intenzivni zazen

Intenzivna zen meditacija v tišini poteka vsako prvo soboto v mesecu v LJ in vsako drugo v KP, v treh dopoldanskih samostojnih sklopih.  Vsak sklop je sestavljen iz cca. 30 min sedeče meditacije (zazen), 10 min meditacije v počasni hoji (kinhin) in ponovno 30 min sedeče meditacije. Med 15 minutno pavzo se je mogoče priključiti h kateremu koli sklopu.

  • od 09.15  – 10.30
  • od 10.45  – 12.00
  • od 12.15  – 13.30

Sesshin – meditacijski umik

Sesshin (sešin) je intenzivna oblika večdnevne zenovske meditacije. Udeleženci se odmaknejo od vsakodnevne rutine, da bi utrdili ali poglobili lastno meditativno prakso. Poteka v tišini, ki udeležence podpira pri osredotočanju nase oziroma na psihološke procese, ki se odvijajo v njih. Je izjemno dragocena izkušnja, saj intenzivno razširja uvide v samega sebe in v življenje nasploh. Udeležba je primerna za praktikante ali začetnike (priporočljivejša udeležba od petka) brez duševnih ali podobnih težav. Za tiste, ki bi se udeležili sesshina prvič, je obvezen predhodni telefonski pogovor na 041 469 000.

Skoraj bo dvajset let, kar organiziramo sesshine – intenzivne meditacijske odmike občasno dvakrat letno tudi v Sloveniji, zadnja leta samo spomladi. Prva leta je sešine vodil mojster Karl Obermayer iz Dunaja, zadnja leta pa zen mojster Ryushin Paul Haller Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco, ali korejski zenovski mojster Jisu Sunim. Nekateri člani se udeležujejo zenovskih meditacijskih odmikov tudi v tujini, na primer pri rinzai mojstru Harada Roshiju. Razvijanje čuječe pozornosti je le eden izmed elementov zenovske prakse – meditacijskega umika.

SESSHIN 2023

KDAJ: od srede,10.5. od 18.00 – nedelje,14.5.2023 do 15.00. Udeležba mogoča tudi od petka do nedelje.

KJE: mariborsko Pohorje, spa hotel Bolfenk**** (PP v 2post sobi 69,00 eur+TT, doplačilo za 1post 20,00 eur), plačilo v hotelu.

PRISPEVEK: celotni prispevek za sesshin 130,00 eur (tudi v primeru udeležbe od petka), za člane Zen centra Srce tišine, ki so v letu 2022 redno prispevali članarino, 80 eur. Poravnava izključno ob prihodu.

VODENJE: Ryushin P.Haller Roshi, dolgoletni opat zen centra S. Francisco. Vsakdo bo imel možnost osebnega pogovora z mojstrom (dokusan).

PRIJAVE in INFO: Dušan – 041 469 000 ali znasmehom@yahoo.com (število mest je omejeno). Prijava je potrjena z elektronsko pošto z navedbo imena, priimka in naslova ter izjavo, da se v primeru odpovedi udeležbe iz kateregakoli razloga, naknadno poravna donacija-članarina v znesku 40,00 eur.

S SEBOJ PRINESTI: lahka, neutesnjena oblačila, če je le mogoče lastno širšo podlogo za sedenje, lahko je debelejša deka temnejše barve – zabuton in ožjo, višjo podlago za sedenje – zafu. Nekaj kompletov bo tudi na voljo. Potrebujemo še podlogo za vsakodnevno enourno izvajanje razgibalne joge, toplejše oblačilo in čevlje za meditacijsko hojo v naravi, natikače za notranje prostore.

Trimesečni tečaj meditacije v Kopru:  http://vitazen.si/

Urnik: SESSHIN program