Dogodki

Tedenski zazen

zazen

Ljubljana: BRANE – Sati joga center (City yoga) Ul. Jožeta Jame 12, četrtek od 18.30 do 20.00

Koper: DUŠAN – Zen center Koper, ”Ogrlica”, vhod avtošola GJD, sreda od 18.30 – 19.45.

V prostoru (zendo) se odvija zen meditacija (zazen) v okviru ohlapne japonske soto in korejske seon tradicije: 2 x 30 min sedeči zazen, vmes 10 min meditacije skozi počasno hojo – kinhin. V času kinhina se lahko zendo tudi zapušča ali vanj prihaja – wc ipd. V zendu se brez potrebe ne govori ali razpreda. Tako je omogočeno vsakomur, da skozi tišino prosto raziskuje pokrajine lastne biti in hkrati prosto izraža svoje sebstvo…

Zen meditacije se lahko udeleži vsakdo na lastno odgovornost, mladoletne osebe z dovoljenjem staršev. Za prvi obisk je potrebna najava: Brane (LJ) 041 725 846, Dušan 041 469 000. Zen praksa je brezplačna, prostovoljni prispevki niso moteči.

Intenzivni zazen

Intenzivna zen meditacija v tišini poteka vsako prvo soboto v mesecu v LJ in vsako drugo v KP, v treh dopoldanskih samostojnih sklopih.  Vsak sklop je sestavljen iz cca. 30 min sedeče meditacije (zazen), 10 min meditacije v počasni hoji (kinhin) in ponovno 30 min sedeče meditacije. Med 15 minutno pavzo se je mogoče priključiti h kateremu koli sklopu.

  • od 09.15  – 10.30
  • od 10.45  – 12.00
  • od 12.15  – 13.30

Sesshin – meditacijski umik

Sesshin (sešin) je intenzivna oblika večdnevne zenovske meditacije. Udeleženci se odmaknejo od vsakodnevne rutine, da bi utrdili ali poglobili lastno meditativno prakso. Poteka v tišini, ki udeležence podpira pri osredotočanju nase oziroma na psihološke procese, ki se odvijajo v njih. Je izjemno dragocena izkušnja, saj intenzivno razširja uvide v samega sebe in v življenje nasploh. Udeležba je primerna za praktikante ali začetnike brez duševnih ali podobnih težav.

Več kakor petnajst let sešine organiziramo dvakrat letno tudi v Sloveniji – spomladi in jeseni. Prva leta je sešine vodil mojster Karl Obermayer iz Dunaja, zadnja leta pa zen mojster Ryushin Paul Haller Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco, in korejski zenovski mojster Jisu Sunim. Nekateri člani se udeležujejo zenovskih meditacijskih odmikov tudi v tujini, na primer pri rinzai mojstru Harada Roshiju. Razvijanje čuječe pozornosti je le eden izmed elementov zenovske prakse – meditacijskega umika. PREDVIDENI seshin 2023 – drugi teden v maju 2023.

Trimesečni tečaj meditacije v Kopru:  http://vitazen.si/

Urnik: SESSHIN program