O nas

Skupina

Zen center je ime ”Jakushinji (Srce tišine)” dobil pred nekaj leti, neprekinjeno pa delujemo že od leta 2006 in smo najbrž prvi zen center oziroma zen skupina v Sloveniji. Smo pridruženi član Zen centra San Francisco (ustanovitelj Shunryu Suzuki), največjega zen centra izven Azije. Zametki našega zen centra so nastali v Slovenskem budističnem društvu Srednja pot, ki danes ne obstaja več. Ustanovitelj in ”motor” delovanja je učitelj bompu zen meditacije Dušan Osojnik, poleg njega pa še več voditeljev (Brane, Luka, Barbara, Matjaž…) ki redno prakticirajo in so-vodijo delovanje skupine ter tako predstavljajo njeno hrbtenico. S tem je omogočeno, da redna zen vadba, ki poteka skozi vse leto, tudi ob praznikih in v poletnih mesecih, nikoli ne odpade. To je redka danost, ki ne le za območje Ljubljane, temveč tudi širše, omogoča vsakomur, ki ga zen oziroma zenovska praksa zanima, da jo izkusi tudi praktično. Rdeča nit prakse je ”duh začetništva” – vse je novo, vsak trenutek, vedno znova, vsak vdih in izdih… vedno znova…

Zendo

Zendo je prostor, v katerem se izvaja zen praksa – zazen. Vanj se vstopa ljubeče, s čim večjo pozornostjo, ki je hkrati tudi rdeča nit celotne prakse. V prostoru se brez potrebe ne govori ali ozira naokoli.

a15bZazen se izvaja sede na okrogli blazini imenovani – zafu, ki je položena na večjo mehko podlago – zabuton. Zafuji in zabutoni oziroma vsa potrebna infrastuktura je praktikantom Zen centra Srce tišine vedno na razpolago. Za tiste, ki ne zmorejo sedenja na tleh, so na voljo tudi stoli.

Toplo vabljeni v prijazno okolje, ki vzpodbuja uravnovešanje uma in odpiranje  Srca.

Zen center

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Delovanje zen centra temelji na prostovoljstvu in nepridobitništvu. Prostori zen centra niso javni prostori, zato se lahko zazena udeležujejo le člani. Članstvo se vzpostavi s podpisano člansko izjavo. Član nima nikakršnih obveznosti do zen centra in lahko kadarkoli prekliče članstvo. Za nemoteno delovanje je potreben prispevek – članarina 30 eur mesečno (sedem sklopov zen meditacije, po en sklop vsak petek in vsaj trije vsako prvo soboto) ali 10 eur za vsak posamičen obisk. Članarina je namenjena izključno za pokrivanje stroškov najema prostora. Eksistenčno finančna stiska ni ovira za udeležbo in je ni potrebno nikomur navajati ali utemeljevati, dobrodošli pa so tudi prostovoljni prispevki ali donacije.

Kontaktna oseba zen centra je Dušan Osojnik (tel. 041 469 000)

Podpri prostor, ki podpira tebe…

Zen center Srce tišine deluje pod okriljem Zavoda Vitazen, zato članarino ali donacijo nakazati na: Zavod Vitazen, Na Trati 11, 1210 Ljubljana Šentvid. TRR: Delavska Hranilnica, SI56 6100 0001 9308 003, namen: članarina, sklic: 00-2022-760100            (Swift BIC koda banke: HDEL SI22)

Kje smo