Dogodki

Tedenski zazen

zazenRedna tedenska zen meditacija skozi vse leto, ne glede na praznike, se odvija vsak petek od 18.30 do 20.00. Zaključku leta nasproti pa dodatno še od 26.10. – 14.12. vsak četrtek od 18.30 – 20.00.

Zen meditacija (zazen) poteka v okviru ohlapne japonske soto in korejske seon tradicije. Sestavljena je iz 5 min uvoda, 2 x 30 min zazena, vmes 10 min meditacije skozi počasno hojo (kinhin). V prostoru za meditacijo (zendo) se brez potrebe ne govori, razpreda ali govoriči. Tako je omogočeno vsakomur, da skozi tišino, v kolikor je mogoče največji meri, raziskuje pokrajine lastne biti in izraža svoje sebstvo…

Redne zen meditacije ob petkih se lahko udeleži vsakdo. Prvi obisk je potrebno najaviti telefonsko (Dušan 041 469 000). Ob prvem obisku je (zaradi zadovoljitve formalnih vidikov delovanja zen centra) ponujena v podpis izjava o članstvu, ki vsebuje tudi navedbo osnovnih osebnih podatkov. Izjava o članstvu podpisnike seznanja in k ničemur ne zavezuje.

 

Intenzivni zazen

Intenzivna zen meditacija v tišini poteka vsako prvo soboto v mesecu (4.11. in 2.12. 2017) v treh dopoldanskih samostojnih sklopih.  Vsak sklop je sestavljen iz cca. 30 min sedeče meditacije, 10 min meditacije v počaaasni hoji in ponovno 30 min sedeče meditacije. Priključiti se je mogoče h kateremu koli sklopu.

  • od 09.15  – 10.30
  • od 10.45  – 12.00
  • od 12.15  – 13.30

 

Delavnica VitaZen meditacije:

Na 6 urni delavnici se udeleženci naučijo temeljev avtentične zen meditacije (“samo sedeti in nič delati – niti meditirati”) soočijo z demistificiranjem ”duhovnosti” ter se seznanijo z nekoliko drugačnim gledanjem na zgradbo osebnostne strukture, ki tvori in prežema življenje posameznika (in s tem družbe) od jutra do večera, od rojstva do smrti. Interaktivni pristop in vsebina delavnice sta izvirna ter neprimerljiva s katerokoli drugo metodo. Manjše število udeležencev (največ 6), prispevek 90 eur.

 

Sesshin – meditacijski umik

Sesshin (sešin) je intenzivna oblika večdnevne zenovske meditacije. Udeleženci se odmaknejo od vsakodnevne rutine, da bi utrdili ali poglobili lastno meditativno prakso. Poteka v tišini, ki udeležence podpira pri osredotočanju nase oziroma na psihološke procese, ki se odvijajo v njih. Je izjemno dragocena izkušnja, saj intenzivno razširja uvide v samega sebe in v življenje nasploh.

Več kakor deset let sešine organiziramo dvakrat letno tudi v Sloveniji – spomladi in jeseni. Prva leta je sešine vodil mojster Karl Obermayer iz Dunaja, zadnja leta pa zen mojster Ryushin Paul Haller Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco, in korejski zenovski mojster Jisu Sunim. Nekateri člani se udeležujejo zenovskih meditacijskih odmikov tudi v tujini, na primer pod vodstvom japonskega rinzai mojstra Harada Roshija. Razvijanje čuječe pozornosti je le eden izmed elementov zenovske prakse – meditacijskega umika.

SESSHIN 2017 je za nami. Srčno, v prisotnosti Bivanja je minilo teh nekaj dni intenzivne prakse.

Urnik: SESSHIN program 2018

Vsakdo bo imel možnost osebnega pogovora z zenovskim mojstrom – ”dokusan”. Mogoče se bo pridružiti tudi v petek – primernejše za začetnike. Za tiste, ki se bodo zen meditacijskega umika udeležili prvikrat, je pred prijavo obvezen predhodni informativni osebni pogovor T: 041 469 000.

KJE:

VODENJE: Ryushin Paul H. Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco (simultano prevajanje)

KDAJ: od srede, 9.5. od 17.00 ali od petka, 11.5. dopoldne do sobote, 12.5. 2018 do 18.00 ure.

PRISPEVEK: za 2 post. sobo, polni penzion z veget. hrano … Eur/dan, poravna se ob prihodu na recepciji. Za pokritje stroškov sesshina … Eur – za tiste, ki redno podpirajo delovanje Zen centra z redno članarino pa … Eur.

PRIJAVA na E mail: znasmehom@yahoo.com

NUJNO: vsaj 2 dni pred nakazilom akontacije s pripisom od srede ali od petka, o tem poslati obvestilo na: znasmehom@yahoo.com

PRIJAVA POTRJENA s vplačilom Eur (oziroma … Eur) na TRR: Hranilnica LON, Zavod Vitazen, Na Trati 11, Ljubljana, SI56 6000 0000 0352 278, pripis ”za sešin 2018”.  (BIC banke HLON SI22)

V primeru odpovedi iz kakršnegakoli razloga se do … 2018 povrne … Eur, kasneje brez refundacije. Hvala za razumevanje.

Prijave se pričnejo sprejemati z objavo  lokacije .