Dogodki

Tedenski zazen

zazenRedna tedenska zen meditacija (zazen) skozi vse leto, ne glede na praznike, se odvija vsak petek od 18.30 do 20.00. 

Zazen poteka v okviru ohlapne japonske soto in korejske seon tradicije. Sestavljen je iz 5 min uvoda, 2 x 30 min zazena, vmes 10 min meditacije skozi počasno hojo (kinhin). V prostoru za meditacijo (zendo) se brez potrebe ne govori, razpreda ali govoriči. Tako je omogočeno vsakomur, da skozi tišino prosto raziskuje pokrajine lastne biti in hkrati prosto izraža svoje sebstvo…

Redne zen meditacije ob petkih se lahko udeleži vsakdo. Prvi obisk je potrebno najaviti telefonsko (Dušan 041 469 000). Ob prvem obisku je (zaradi zadovoljitve formalnih vidikov delovanja zen centra) ponujena v podpis izjava o članstvu, ki vsebuje tudi navedbo osnovnih osebnih podatkov. Izjava o članstvu podpisnike seznanja in k ničemur ne zavezuje.

 

Intenzivni zazen

Intenzivna zen meditacija v tišini poteka vsako prvo soboto v mesecu (1.9., 6.10., 3.11. in 1.12. 2018) v treh dopoldanskih samostojnih sklopih.  Vsak sklop je sestavljen iz cca. 30 min sedeče meditacije (zazen), 10 min meditacije v počasni hoji (kinhin) in ponovno 30 min sedeče meditacije. Priključiti se je mogoče h kateremu koli sklopu.

  • od 09.15  – 10.30
  • od 10.45  – 12.00
  • od 12.15  – 13.30

Delavnica VitaZen meditacije:

Na 6 urni delavnici se udeleženci naučijo temeljev avtentične zen meditacije (“samo sedeti in nič delati – niti meditirati”) soočijo z demistificiranjem ”duhovnosti” ter se seznanijo z nekoliko drugačnim gledanjem na zgradbo osebnostne strukture, ki tvori in prežema življenje posameznika (in s tem družbe) od jutra do večera, od rojstva do smrti. Interaktivni pristop in vsebina delavnice sta izvirna ter neprimerljiva s katerokoli drugo metodo. Manjše število udeležencev (največ 6), prispevek 90 eur. Možen je tudi osebni ”coaching”. Naslednji termin: ……………  – http://vitazen.si/

 

Sesshin – meditacijski umik

Sesshin (sešin) je intenzivna oblika večdnevne zenovske meditacije. Udeleženci se odmaknejo od vsakodnevne rutine, da bi utrdili ali poglobili lastno meditativno prakso. Poteka v tišini, ki udeležence podpira pri osredotočanju nase oziroma na psihološke procese, ki se odvijajo v njih. Je izjemno dragocena izkušnja, saj intenzivno razširja uvide v samega sebe in v življenje nasploh.

Več kakor deset let sešine organiziramo dvakrat letno tudi v Sloveniji – spomladi in jeseni. Prva leta je sešine vodil mojster Karl Obermayer iz Dunaja, zadnja leta pa zen mojster Ryushin Paul Haller Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco, in korejski zenovski mojster Jisu Sunim. Nekateri člani se udeležujejo zenovskih meditacijskih odmikov tudi v tujini, na primer pod vodstvom japonskega rinzai mojstra Harada Roshija. Razvijanje čuječe pozornosti je le eden izmed elementov zenovske prakse – meditacijskega umika.

SESSHIN od 9.5 -12.5.2018 je za nami –  v prisotnosti Bivanja osrčja mogočnih, v tihoto zavitih pokljuških gozdov.

Urnik: SESSHIN program 2019

KJE:

VODENJE: Ryushin Paul H. Roshi, dolgoletni opat Zen centra San Francisco (simultano prevajanje)

Vsakdo bo imel možnost osebnega pogovora z zenovskim mojstrom – ”dokusan”. Mogoče se bo pridružiti tudi od petka – primernejše za začetnike. Za tiste, ki se bodo zen meditacijskega umika udeležili prvikrat, je pred prijavo obvezen predhodni informativni osebni pogovor T: 041 469 000.

KDAJ: od srede,  od 17.00 ali od petka,  dopoldne do sobote,  do 17.00 ure.

PRISPEVEK: za 2 post. sobo, polni penzion z veget. hrano … Eur na osebo na dan – celotno bivanje se poravna ob prihodu na lokacijo. Doplačilo za 1post sobo: … Eur/dan. Za stroške sesshina, tudi v primeru prijave od petka, 120 Eur, za člane, ki podpirajo delovanje Zen centra z redno članarino, pa 60,00 Eur.

PRIJAVA  (z dnem …. na voljo še … mesto) na E mail: znasmehom@yahoo.com

PRIJAVA POTRJENA s vplačilom akontacije ….. na TRR: Delavska Hranilnica,  Zavod Vitazen, Na Trati 11, Ljubljana, SI56 6100 0001 9308 003, pripis: ”za sešin 2019”.  (Swift BIC koda: HDEL SI22)  NUJNO: pred vplačilom akontacije poslati o tem obvestilo vsaj 2 dni prej – na omenjeni E mail.

KAJ POTREBUJEMO: primerna ohlapna oblačila za meditacijo, primerno obutev in oblačila za izvajanje meditativne hoje zunaj (Pokljuka je tudi v maju lahko še hladna), deko-koco temnejše barve (zabuton), če je le mogoče svojo podlago za sedenje (zafu), blazino in ohlapna oblačila za dnevno izvajanje razgibavanja (glej program), natisnjen program, morebitno beležnico za zapisovanje vtisov v času ”dharma” nagovorov. Nekaj kompletov zafujev in zabutonov bo tudi na razpolago.

V primeru odpovedi iz kakršnegakoli razloga se akontacija ne povrne in se uporabi za tekoče stroške delovanja zen centra. Hvala za razumevanje.

Prijave bodo možne ob objavi datuma in lokacije